Versenyben a jövő építészei

Ezüst és bronz minősítéssel tértek haza a gáspáros diákok a Győrben megrendezett Porta Speciosa Nemzetközi Építész Diákkonferenciáról. Ilyen kimagasló eredményt még sosem értek el a kecskeméti építész tanulók.

Az építészek egyik legkiválóbb hazai szakmai közössége, a Porta Speciosa Egyesület 21. alkalommal hirdette meg a három napos versenyt, melyet 20 év után ismét Győrben rendeztek meg a napokban. A megmérettetés egyik fő célja, hogy a leendő középiskolás és főiskolás építész tanulókat inspirálja az építőművészet alapelemeinek tanulmányozására. Minden évben más-más témakörben kell a fiataloknak pályamunkát benyújtani. Az idei téma Kint is – Bent is címmel a műemléki értékű térelválasztók voltak, a fiatalok kerítéseket, kertkapukat, rácsokat, korlátokat választhattak saját vagy iskolájuk környezetében.

A kecskeméti KEMU Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskolája az idén három csapatot indított az ún. mérési pályaművek kategóriában. Fejes Péter és Varga Richárd a kecskeméti városháza melléklépcsőjét, annak korlátját, korlátdíszeit dolgozták fel a pályamunkájukban. Kiválóan teljesítettek, a zsűri bronz minősítést ítélt meg számukra.

Nagy Vivien és Bednár Dániel témaötlete szintén a Városházához kötődött, annak főkapuját és a kis házasságkötő terem melletti mellvédet választották a pályamunkájuk alapjául. Munkájuk ezüst minősítést kapott. Peti és Dani tavaly együtt dolgoztak az akkor szintén bronz minősítést kapott szakrális témán, melyben a Barátok Templomának barokk főoltárát dolgozták fel. Az idén tudatosan választottak új partnereket a mérési pályaművekhez, s így a 12. évfolyamos magasépítő technikusok két csapattal indulhattak a versenyen. Mint mondták, izgalmasabbnak, motívumokban gazdagabbnak érezték a tavalyi feladatot, de a Városháza atmoszférája megfogta őket a mérési munkálatok során, nagyon élvezték a „terepmunkát”. Felkészítőjük Papp Géza tanár volt.

Az iskola harmadik csapata a Református Újkollégium kőbaglyos erkélyét mutatta be. Borbély Gábor Norbert és Kisnagy Bence 11. osztályos tanulók először is az épület, az erkély történetének nézett utána. Az egyházi könyvtár segítségével kaptak választ arra, hogy miért is baglyok díszítik az erkélyt, mi volt az eredeti tervben és ebből mi valósult meg. Pályamunkájuk szintén magas szakmai színvonalat mutatott. Jóljárt Zoltán tanár segítette felkészülésüket. Varga Melinda, 11. osztályos diáklány indult a másik versenyfeladatban, melynek témáját a történeti színházak adták. Melinda a kecskeméti Katona József Színházat mutatta be egy látványos tablón. Deli Gábor, az iskola művésztanára mind a mérési pályaművek, mind pedig a tablókészítés munkálataiban támogatta a diákokat.

A diákkonferenciára már kész anyagokkal érkeztek meg a kecskeméti diákok, a háromnapos rendezvényen további szakmai előadások, versenyek és városnézés szerepelt a programban. Az első nap városnéző túra keretében megismerkedtek Győr nevezetességeivel, a Vándorkönyvbe lejegyzett információkat később a verseny során hasznosíthatták. A második napon a környéket barangolták be, a fertődi Esterházy kastélytól a pannonhalmi apátságig. Az iskolák közötti versenyt és az eredményhirdetést a harmadik napon tartották meg. A kecskeméti csapat büszkén, jó kedvvel, sok-sok élménnyel tért haza.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük